De techniek(leerling) heeft de toekomst

‘Techniek is de toekomst’ is een vaak gehoorde uitdrukking die wij als elektrotechnische onderneming onderstrepen. De werkelijke toekomst van de technische branche ligt mede in de handen van de jongere generatie. Controlin juicht daarom techniekgerichte opleidingen enorm toe.

De opleiding verbrandingsmotortechnicus is een voorbeeld hiervan. Deze wordt door het ROC Da Vinci College i.s.m. de Vereniging Importeurs Verbrandingsmotoren (ViV) aangeboden in de Duurzaamheidsfabriek in Dordrecht. Enige tijd geleden kwamen wij in contact met Jos Groenewegen. Jos was 11 jaar werkzaam bij een klant van ons. Sinds dit jaar is hij docent verbrandingsmotortechniek aan het ROC Da Vinci College. “Ik heb in mijn tijd bij mijn vorige werkgever al wat ervaring met producten van Controlin op mogen doen. Graag zou ik mijn studenten hier ook kennis laten maken met jullie producten. En dan heel specifiek voor het aansturen, monitoren en bewaken van een verbrandingsmotor. Wij hebben binnen onze praktijk lesomgeving namelijk geen besturingspanelen voorhanden. Kunnen jullie hier iets in betekenen voor de opleiding?”, aldus de kersverse docent.

Een complex vraagstuk

Twijfel om op Jos zijn verzoek in te gaan hebben we geen moment gehad. We zijn ons er namelijk van bewust dat er een tekort is aan technici. Bovendien hebben we de wetenschap dat de studenten van deze opleiding de technici, en misschien wel onze collega’s, van de toekomst zijn. “Het tekort aan technisch vaardige vakmensen zal alleen maar groter worden. In combinatie met de groeiende vraag naar technici en het feit dat technische oplossingen steeds complexer worden, zien wij het als onze taak om vanuit het bedrijfsleven een samenwerking aan te gaan met een opleiding als deze.”, onderbouwt Richard Bons, marketeer bij Controlin, de keuze.

Het elektrotechnische gat van de opleiding opvullen

Zoals Jos ons al aangaf is alles op de opleiding verbrandingstechniek mechanisch gezien top geregeld. Er ontbreekt echter nog een stukje elektrotechniek. De vraag om een besturingselement is dus even duidelijk als urgent.

Om dit gat op te vullen hebben we ervoor gekozen het ROC Da Vinci College een InteliGen NTC-controller te schenken. De InteliGen NTC is afkomstig van ComAp, één van de grootste leveranciers op het gebied van controllers die kunnen worden gebruikt in diverse toepassingen. Dit betrouwbare product is uitstekend toe te passen voor de besturing, monitoring en beveiliging van motoren en generatoren. “Het ROC Da Vinci College kan deze inzetten tijdens (praktijk)lessen. Op die manier laten we de studenten kennis maken met huidige technieken als alarmen checken, storingen ontdekken etc.”, aldus Andy van Maaren, productmanager van Controlin.

Het product | InteliGen NTC

De InteliGen NTC van het fabricaat ComAp is een multifunctioneel inzetbaar product voor de besturing en beveiliging van motoren en generatoren.

Deze controller is zeer gebruikersvriendelijk en beschikt over vele unieke specificaties. De uitgebreide communicatiemogelijkheden is een voorbeeld hiervan: RS485, RS232, USB, Ethernet en CAN J1939.

 


Een opfriscursus voor het grote werk

De reactie van Jos toen hij hoorde welk product Controlin aan de opleiding zou schenken, was duidelijk: “Ik ben hier heel erg blij mee. Dit is een prachtig stuk automatiseringstechniek die we in de opleiding verbrandingsmotortechniek goed kunnen gebruiken.”

Maar hoe zit het dan met Jos zijn kennis over dit product? Door de ervaring bij zijn vorige werkgever weet hij het één en ander over zaken als alarmsetting, PID regelingen en configuratie. Toch omschrijft hij zichzelf als leek en vroeg ons daarom of wij hem documentatie en software van de InteliGen NTC beschikbaar konden stellen. Deze stellen we ook zeker beschikbaar, maar Controlin zou Controlin niet zijn als we dit zomaar aan ons voorbij lieten gaan. Wij zetten ons namelijk altijd optimaal in voor klanten om ze een oplossing te bieden die vóór ze werkt en waar ze verder geen omkijken meer naar hebben. Om Jos alle kennis van (het werken met) de InteliGen NTC op te laten doen, heeft hij een training bij ons gevolgd. Deze training stond vrijdag 16 maart onder leiding van supportmedewerker Ismaël Johannes en heeft plaatsgevonden in onze testruimte. De volgende onderwerpen zijn aan bod gekomen:

  • Een toelichting op de verschillen tussen de diverse series besturingen van ComAp (high volume versus high-end), oftewel applicatiebesturing versus besturingen die geschikt zijn voor alles.
  • Uitleg over de werking van ComAp-software, met in het bijzonder het toewijzen van (voor)gedefinieerde functies aan I/O.
  • Verduidelijking over hoe motoren met een ECU snel en eenvoudig in de software gezet kunnen worden.


Techniek heeft letterlijk de toekomst

Na afloop was Jos erg te spreken over de training die hij heeft gevolgd: “De training was erg nuttig en interessant. Alles werd heel duidelijk uitgelegd waardoor de training erg leerzaam was. Erg gaaf, dank je wel!” Met deze praktijkgerichte training hebben we Jos klaargestoomd voor het grote werk en kan hij onze toekomstige collega’s verder opleiden.

Meer weten over de trainingsmogelijkheden bij Controlin?

keyboard_arrow_up Geef je mening